Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

20038    Biblija i adventisti   (Milos, 25.8.2004 20:14:40)

  zelio bih da znam sta je Adventistička nauka o vjeri i hriscanstvu i koja je prava. Takodje koja je razlika izmedju starog i novog zavjeta i takodje koji je pravi i dali je to isto sto i pravoslavna biblija? Oprostite na mome neznanju ali eto.. zeljeo bih da znam. Hvala.Odgovor:

Zdravo Miloše. Biblija (Sveto Pismo) sastoji se od Starog i Novog zaveta. Oba Zaveta su podjednako važni, jer oba otkrivaju Božja dela i Njegovu volju i karakter. Osnovna razlika između njih je što Stari zavet predskazuje dolazak Isusa Hrista na ovu planetu, a Novi zavet opisuje Hristov prvi dolazak, Njegov život, smrt i vaskrsenje.

Biblija je jedna, ista za sve narode i sve veroispovesti, pa i za pravoslavce. Naravno, postoje različiti prevodi i različita izdanja Biblije, što može biti korisno u njenom proučavanju. Pretpostavljam da je izraz "pravoslavna Biblija" nastao zato što kod rimokatolika Biblija sadrži i neke dodatke, tzv. apokrife, koje druge veroispovesti ne priznaju za bogonadahnute.

Više o razlikama između Starog i Novog zaveta možeš pročitati u odgovorima na pitanja broj 56, 91 i 95.

Osnovne tačke adventističkog učenja možeš pročitati na sajtovima Adventističke crkve, npr. www.adventisti.org.yu ili http://www.hac-beograd.org.

Prava hrišćanska nauka je ona koja je u skladu sa Biblijom. Preporučujem Ti da nabaviš Bibliju i da počneš da se upoznaješ sa njom. Pre čitanja, pomoli se Bogu da to što čitaš razumeš i primeniš. Takođe Ti preporučujem "Dopisnu biblijsku školu", besplatni tečaj koji će Ti olakšati upoznavanje Svetog Pisma. Za više informacija o tome, poseti sajt biblijagovori.info. Sve najbolje!

A.S.