Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

20017    Proroci   (Anonimni posetilac, 9.4.2004 21:14:23)

  Da li Sveto Pismo dozvoljava da i posle "vremena"
Jovana Krstitelja "neko" moze biti Bibliski prorok?

Međutim, u stvarnosti nam se dešava da smo upravo pretrpani kvazi-prorocima, vračarama, gatarama, vidovnjacima, ekstrasensima i ko zna čime još (sekte i “duhovne pokrete” da i ne pominjemo). Opšte neznanje i duhovna nezrelost društva uzimaju svoj danak. Sve više je ljudi na putu koji ne vodi nikuda – osim u propast. Proroci nude svoja lažna proroštva i drže nas u neizvesnosti i neodlučnosti, stvarajući tako nesposobnost da učinimo nešto korisno za sebe. Njihove “vizije” su tako uopštene i nejasne, da i kada bude očigledno da su pogrešili, lako nalaze opravdanje u nekim opštim svetskim zbivanjima, i sve se nastavlja po starom. Narod koji se odrekao Boga lako ih proglašava svojim idolima, padajući toliko pod njihov uticaj da im često otkaže i logika zdravog razuma. Sve se to posle lako iskoristi za sticanje profita bez muke.

Sa postovanjem.Odgovor:

Potpuno ste u pravu, zaista postoji prava poplava laznih proroka i vidovnjaka. To je zalosno. Uzrok je verovatno u tome sto narod zeli da zadrzi svoj gresni nacin zivota i razmisljanja, a da bude pod maskom duhovnosti. Ljudima koji ne poznaju Boga i ne zele da budu promenjeni odgovara da hriscanstvo bude samo skup formi. Nas narod vrlo slabo poznaje Bibliju i sva hriscanska ucenja, osim onih koja se ticu slava i obreda. Zato lako podleze prevarama.

Postoje odredjena merila, na osnovu Biblije i zdravog razuma, po kojima se mogu razlikovati pravi od laznih proroka. Najpre, da li je poruka i zivot tog proroka u skladu sa Biblijom? Da li taj prorok poziva na bogougodan zivot i pokajanje? Ako predskazuje buduce dogadjaje, da li se to predskazanje ostvarilo, ili je mozda ispunjenje predskazanja bilo uslovljeno npr. necijim pokajanjem? I tako dalje.

Na pitanje koje ste postavili odgovor je potvrdan. 1. Kor. 14 poziva novozavetnu Crkvu da gaji dar prorostva. Takodje i 1. Sol. 5:19.20 i Rim. 12:6. U Joilu 2:28 zapisano je da ce uoci kraja sveta u Bozjem narodu postojati proroci. (Sv. ap. Petar je primenio delove ovog prorocanstva na dogadjaj u Delima 2, ali to ne iskljucuje mogucnost njegovog kompletnog ispunjenja.) Novi zavet sadrzi prorocku knjigu Otkrivenje, za koju smo pozvani da je upoznamo i drzimo sta je napisano u njoj (Otk. 1:3, 22:9.18.19). Otk. 12:17 i 19:10 govore da je Duh prorostva, Sveti Duh koji nadahnjuje proroke, znak od Boga i posle Hristovog vaznesenja. Novi zavet navodi primere proroka koji su ziveli posle Jovana Krstitelja (Dela 11:27, 13:1, 15:32, 19:6, 21:9.10). Novozavetni vernici pozvani su da dar prorostva pazljivo ispituju, i tek ako se pokaze ispravnim, drze Bozje otkrivenje preko tog proroka (1. Sol. 5:20, 1. Jov. 4:1).

Zelim Vam sve najbolje.

A.S.