Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

189    Bozji svedoci   (Zoran, 4.10.2004 20:27:48)

  Prema Isaiji 43 10-12 navodi se da Bog Biblijski ima svoje verne svedoke. Koji su to i kako se zovu po Bozijem imenu ?



Odgovor:

Postovani Zorane, Bozji svedoci su svi oni koji dozvoljavaju da ih Bozji Duh menja i upravlja njihovim zivotom, tako da i delima i recima budu primer i upucuju ljude na Boga. Izraz "svedoci" je u Bibliji upotrebljen za razne grupe ljudi. Npr. u Isaiji 43 i 44 odnosi se na Izrailjski narod, a u prenosnom znacenju na verne hriscane - "duhovni Izrailj". U Jevrejima 12:1 verni ljudi iz cele starozavetne istorije (o kojima govori glava 11) nazvani su svedocima. U Delima 1:8, Luki 24:48, Jovanu 15:27, pa i Marku 13:9 apostoli su nazvani Bozjim svedocima; ti stihovi, ako se pazljivije sagledaju u kontekstu, odnose se ne samo na apostole vec i na kasnije generacije vernih hriscana koji su vodjeni Bozjim Duhom.

Postoji verska zajednica koja je sama sebe nazvala svedocima, i onda svako pominjanje reci "svedoci" i Bozjeg imena u Bibliji primenjuje na sebe?!? Ocigledno je mnogo vaznije kakav je neko, kakav je njegov zivot pred Bogom i ljudima, nego kako se zove. Rec "ime" u starozavetnom jevrejskom jeziku moze se bolje prevesti kao "karakter" ili "osoba". Tako i Bozje ime pre svega oznacava Njegov karakter. Bozjim imenom zove se svako ko u svom zivotu odslikava Bozji sveti karakter. Nazalost, mnogi kazu za sebe da su Bozji i nazivaju se Njegovim, ali njihova dela pokazuju nesto drugo...

Za vise informacija u vezi Bozjeg imena, ako Vas ta tematika zanima, pogledajte odgovore na pitanja broj 13 i 129. Sve najbolje Vam zelim! A.S.