Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

181    Tumacenja Apokalipse   (nedjo, 15.9.2004 2:36:26)

  procitao sam tumacenje apokolipse marvina maksvela interesuje meizelio bih procitatiti tumacenje apokalipse sto vernije prikazano od katolicke i pravoslavne crkve. koje mi knjige preporucujete da procitam/ mozete li mi navesti neke knjige tumacenja apokalipse ili novog zaveta pravoslavne crke/ u beogradu sam bio clan adventista a sad zivim u kanadi /Odgovor:

Postoje tri osnovna pravca tumacenja prorocanstava (preterizam, futurizam, istoricizam), i izbor pravca tumacenja ce uticati i na Vas izbor autora kojeg cete slediti. Treba reci da je protestantizam razvio tumacenje prorocanstava i da se na ovom terenu protestanti osecaju najsigurnije dok to nije slucaj sa Katolickom i Pravoslavnom crkvom. Ono sto je poznato u teoloskim krugovima je cinjenica da pravoslavlje velikim delom prati trendove zapadne teologije (Katolicke i Protestantske teologije - ako se tu uopste danas moze povuci jasna granica). Tim povodom predlazem vam tri autora sa zapada: W. Harington (katolicki teolog), Ford (protestant) i Beale (protestant koji je izdao veoma dobar komentar Apokalipse na oko sedam stotina stranica). Podrazumeva se da su stiva na engleskom jeziku.

M.V.Samo kratak osvrt na poslednju recenicu Vaseg priloga: i ako smo daleko od brace u Hristu, mozda i usamljeni, Gospod je uvek pored nas. Uvek mozemo biti u zajednici sa Njim u molitvi, proucavanju Biblije i Njegovih divnih dela. Mnogi velikani Biblije bili su u takvoj situaciji: prorok Ilija, apostol Jovan, Mojsije... Nasa je zelja da Vas Gospod ohrabri i blagoslovi. Sve najbolje.

A.S.