Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

172    Vreme i Zivotinje   (Ana, 5.6.2004 13:24:28)

  Postovanje!
Imam za Vas dva pitanja:

1. Posto je Bog svemoguc i sveprisutan, da li to znaci da On moze putovati brze od svetlosti? Iz toga bi proizislo, ako prihvatimo teoriju relativiteta, da Njegov dan traje hiljadama zemaljskih godina ili celu vecnost? Da li i Stvaranje traje jos uvek?? Relativnost vremena u Bibliji se cak eksplicitno navodi u 2. Petrovoj 3:8, kao i u Psalmu 90:4 (ako znate jos neko takvo mesto, molim Vas mi navedite). Vreme je takodje relativizirano, u smislu "dan za godinu", i u Jezekilju 4:6 i 4. Mojsijevoj 14:34, a u smislu "vreme/vremena=dan=godina" u Otkrivenju 12:14 i Danilu 4:25 i 12:17.

2. Kad sam prvi put citala Bibliju, veoma me je uznemirio opis Cetiri Zivotinje pored Prestola Nebeskog, opisane u Otkrovenju. Cudi me to da su mnogi umetnici vekovima predstavljali razne Biblijske scene, a nikad nisam cula da su ove, tako slikovito opisane Zivotinje, negde naslikane?? Da li gresim? Mozete li mi nesto vise reci o tim Zivotinjama?Odgovor:

Na sve ovo što ste naveli, ja bih mogao samo da dodam: za Boga ne postoji prošlost ili budućnost, za Njega je sve sadašnjost. To je nama veoma teško da shvatimo, ali nije ni čudo jer smo stvorenja, a On je Stvoritelj. Mi smo ograničeni vremenom i prostorom, a On nije. Raduje me da ste verni i pažljivi istraživač Biblije, došli ste do divnih zaključaka i sve je tako.

Vaše drugo pitanje vezano za Jovanove vizije iz Otkrivenja u vezi sa četiri živa bića (životinje) pored Božjeg prestola, veoma je interesantno. Stvarno ne znam zašto umetnici nisu došli na ideju da i njih naslikaju, kada imaju njihov opis, a naslikali su lik Isusa za koji nemaju opis i likove mnogih drugih biblijskih ličnosti o čijem izgledu ništa ne znaju. Po mom mišljenju, bilo bi najbolje da nisu ništa slikali jer su tako naveli neuke ljude na idolopoklonstvo, da se klanjaju tim umetničkim delima i da ih celivaju i obožavaju, što je suprotno Božjoj drugoj zapovesti.

Evo ipak nekih detalja oko pomenutih živih bića: Jovan je imao prilike da i ranije o njima čita, u Isaiji šesto poglavlje. Tamo ih prorok naziva "serafimi". Kod Jezekilja takođe srećemo slična živa bića. Prorok Jezekilj ih naziva "heruvimi". Za Jovana je to bilo toliko čudno da ih naziva "živa bića" (u nekim prevodima "životinje"). Ono što je svuda zajedničko, ova živa bića neprestano hvale Boga.

U svakom slučaju oblici tih živih stvorenja verovatno su bili simbolični. (U toj istoj viziji Isus je prikazan Jovanu i kao Lav i kao Jagnje, što ukazuje na Njegovu moć, ali i na Njegovu nežnost). Ljudsko lice ovih živih bića verovatno predstavlja inteligenciju, lavovo lice njihovu snagu, volovsko spremnost da služe, orlovsko brzinu i pronicljivost.

Svojim bezbrojnim očima i natprirodnim vidom, živa stvorenja su neprestano uočavala slavna zbivanja po celom Božjem svemiru i odavala Mu hvalu za svako slavno delo koje su videli.

Bogdan Bibulović