Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

171    Krstenje   (goran, 28.5.2004 13:18:23)

  Vaš biblijski učitelj će rado odgovoriti na sva Vaša pitanja.
Zdravo, zeleo bi da se ponovo krsti u ime Isusa vec imam mogucnost to da radim dali je to ok ?nije u Pravoslavnoj Crkvi nego u Reci a to radi jedna slobodna hriscanska Crkva bez neke potvrde na Papiru. Zasto Hriscani jedu Svinjsko meso kada je necisto?Moj.3,7-8?? Kome se daje 10%od svoje plate i od zetve?? Kako se moze objasniti Jovan6,65??? Hvala Zive Isus Amin

GORAN6050Odgovor:

Postovani Gorane, krstenje pre svega treba da bude znak UNUTRASNJE PROMENE u coveku. Krstenjem javno priznajemo Hristove zasluge, svedocimo da smo prihvatili Njegovu smrt kao otkup za greh (Rimljanima 6:3-6). Biblija pominje slucajeve ponovnog krstenja (Dela 19:1-8). Medjutim, imajte u vidu da covek treba najpre da bude NAUCEN da bi bio krsten (Matej 28:19; isto se vidi i iz primera u Delima 19).

Sto se forme krstenja tice, ono svakako treba da bude uronjavanjem u vodu, sto simbolise smrt i vaskrsenje. Razne verske zajednice krstavaju na taj nacin, i verovatno bi izasli u susret Vasoj zelji da budete krsteni u reci. Smatram ipak da sa tako vaznim cinom ne treba zuriti. Mnogi problemi koji danas postoje u hriscanstvu proistekli su iz krstavanja ljudi koji nisu bili pripremljeni, nauceni, obraceni... Citavi narodi su krsteni i proglaseni hriscanima a da zapravo vrlo malo znaju o Hristu i hriscanstvu.

U vezi svinjskog mesa se potpuno slazem sa Vama - Biblija govori da to i neke druge vrste mesa nisu za ljudsku upotrebu (3.Mojs.11, 5.Mojs.14, Isaija 66:16.17). Nelogicno je smatrati da zdravstveni zakoni dati u Starom zavetu danas vise ne vaze - ljudski organizam i dalje funkcionise na isti nacin.

Desetak je Gospod namenio pre svega za zivot svestenika i propovednika (4. Mojs. 18:21). On sam je obecao blagoslov onima koji to cine (Malahija 3:10-12). Gospod Isus Hristos je potvrdio da treba davati desetak (Matej 23:23, Luka 11:42).

U vezi Jovana 6:65, izraz "doci Hristu" pre svega oznacava duhovnu zajednicu sa Njim i predavanje srca Njemu. Ne vredi nista npr. dolazenje u crkvu ako su necije pobude telesne i sebicne. Pogledajte Marko 5:25-34 - mnogi su dodirivali Isusa, bili blizu Njega, ali samo bolesna zena je to ucinila sa verom. A Bog je taj koji menja srce i pobude i daje cvrstu veru svakome ko to od Njega trazi u molitvi.

Zelim Vam puno radosti na hriscanskom putu, u zajednici sa Gospodom!

A.S.