Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

142    Pravda   (pravedna, 8.1.2004 22:41:09)

  Da li sam manji hriscanin i vernik ako se ne pridrzavam zapovedi i obicaja,ali sam pravedna i ne nanosim zlo drugima(mozda slucajno ne namerno).Veru shvatam tako da treba biti posten i nenanositi zlo drugima.Odgovor:

Ako si postena i ne nanosis zlo drugima ne bi trebalo da imas problema sa zapovestima, one nas upravo tome uce. Medjutim uce nas i vise od toga. One nas uce i da cinimo dobro drugima, da budemo aktivni u toj nasoj dobroti. Nije dovoljno ne nanositi zlo drugima (mada je i to vazno), jer ako ne nanosimo zlo drugima ne cinimo im nista lose, ali i nista dobro, tj. pasivni smo. Mnogo je vaznije da drugi osete blagoslove nase dobrote i da zaista osete da su predmet nase ljubavi. Isus je rekao: "Sve dakle sto hocete da cine vama ljudi, cinite i vi njima: jer je to zakon i proroci" (Matej 7:12). Znaci ljudima trebamo ciniti ono sto bi zeleli da drugi nama ucine.

Bozje zapovesti su veoma vazne u nasem hriscanskom zivotu jer nas one uce kako se trebamo odnositi prema Bogu i ljudima. One nas uce sta trebamo ciniti i sta ne trebamo ciniti u nasem odnosu prema Bogu i ljudima. Isus je zapovesti jos dublje objasnio u besedi na gori u Mateju 5-7 poglavlje i pokazao da je duhovnost mnogo vise od onoga sta nisi ucinio nekom.

Sto se tice obicaja, oni nikoga nisu ucinili boljim. Mnogo ljudi ide u crkvu i zapali svecu za praznike, ili za bozic posti i pali badnjak. Ako se osvrnemo oko nas i pogledamo komsije videcemo da vecina njih, ako ne i svi, postuje te obicaje, pa ipak neki od njih u komsiluku su poznati kao veoma losi ljudi, sto ce reci da ih njihovo upraznjavanje obicaja nije promenilo.

Pridrzavanje obicaja nije merilo necije poboznosti. Ali kada se u necijem odnosu prema bliznjima vide principi Deset zapovesti, koje je Isus sveo na dve: "Ljubi Gospoda Boga svim srcem svojim, svom dusom svojom i svom misli svojom, i bliznjega svojega kao sebe samoga" (sustina zakona je voleti Boga i ljude delom), onda se za njega moze reci da je zaista pobozan. Nezavisno od Boga i Njegovih zapovesti ne moze se biti istinski pobozan, jer sta je merilo da smo istinski pobozni? Ti, ja? Ne, merilo su Bozje zapovesti, zato sto su one Bozje zapovesti i Bozja ocekivanja od nas.

Mislim da si iskrena osoba i zbog toga verujem da ces razmisliti o Bozjim zapovestima, i ne samo to nego ih i primeniti u svom zivotu, ali pre toga nadam se da ces prihvatiti Isusa kao svog licnog Spasitelja i Gospoda, jer te samo on moze uciniti pravednom. Niko od nas nije toliko dobar da moze savrseno ziveti po Bozjim zapovestima. Svi smo gresnici koji cesto svesno ili nesvesno prestupamo Bozje zapovesti, ali Isus Hristos je umro za nase nepravde i grehe da bi bili istinski pravedni. I svaki put kad Mu pridjemo zalosnih srca i priznatog greha u molitvi, spreman je odmah da oprosti nase bezakonje i greh i ucini nas pravim tj. pravednim. Ne verujem da si losija hriscanka od drugih, jer ima mnogo onih koji su hriscani samo po imenu, ali verujem da tvoja vera, kao i svakoga, mora da bude potpuna a ne delimicna. Verujem i da sam ti dao neke principe kako da tu veru upotpunis i budes zaista, zaista pravedna.

MDJ