Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

132    Hrišćani i muslimani   (MILAN 73, 14.11.2003 12:46:07)

  Dopisujem se sa jednom devojkom iz Irana,Muslimanka je,ja sam Hrishcanin-Pravoslavac,ona smatra da je Quran poslednja sveta knjiga i da isto piše kao i Biblija.Takodje misli da je Alah originalni Bog.Da li je za njih bog isto jedini, samo ga oni zovu Alah ili...Takodje zeli da ako zelim da se upoznamo bolje pročitam Quran i prihvatim njihovu veru jer kako kaze to je isto kao i moja.Zashto moram sve to da prihvatim da bih se upoznao sa nekim.Molim Vas da mi odgovorite na moj E-mail ili na vashem sajtu ako mozete jer sam pomalo zbunjen, pogotovo shto neznam bash mnogo o njihovoj veri.Unapred zahvalan,sa izvinjenjem ako sam bio opširan.




Odgovor:

Između islama i hrišćanstva postoje razlike, i to velike, ali postoje i sličnosti.

1. Sličnost je u tome što se u Kuranu nalaze izveštaji i iz Biblije.Oni veruju u jednoga Boga.Veruju u Isusa, ali ne da je Bog, u Avrama i Mojsija, u Mariju itd.

2. Muhamed je prilikom pisanja Kurana uzimao Bibliju i preneo mnoge stvari iz nje u Kuran.On je živeo 600 g. posle Hrista, ali Biblija je starija jer je počela da se piše 1500 godina pre Hrista a završila sa pisanjem 100 godina posle Hrista.

3. Velika razlika je u verovanju da je Hristos svojom smrću platio cenu za ceo svet a vaskrsenjem dao garanciju da ćemo i mi, kad On dođe, da vaskrsnemo, i tako je postao Spasitelj. Muhamed je bio po učenju muslimana prorok ali nije platio cenu za otkup ljudi i njegov grob se nalazi i danas u Meki, a Isusov grob je prazan jer je On i danas živ na Nebu.

4. Islam uči da se čovek spasava svojim delima a hrišćanstvo uči da se spasavamo ne našim zaslugama već verom u Hristove zasluge. A naša dobra dela su plod Isusa koji sada verom živi u nama Duhom Svetim.

Ovo bi bio kratak odgovor premda se o tome mogu pisati čitave knjige!

Srdačan pozdrav

Milan S.



I muslimani i hrišćani veruju u Boga koji je opisan u Starom zavetu. Razlika je u tome što su hrišćani prihvatili Hrista kao Boga i Spasitelja sveta, a muslimani gledaju na Hrista kao na običnog proroka od koga je Muhamed veći. Znači, za njih Isus nije Spasitelj, obećani Mesija i Iskupitelj, već samo jedan u nizu proroka. Oni veruju da je Bog podigao Muhameda i da je Muhamed dobijao instrukcije od Boga za svoj narod kako oni treba da žive. Alah je jedno od više imena koja označavaju pravoga Boga Stvoritelja, Onog koga i Jevreji i hrišćani veruju.

U Kuranu piše da je strogo zabranjeno da jedan musliman promeni svoju veru. Nekada se to kažnjavalo smrću. Isto je prolazio i onaj koji je pokušao da muslimana preobrati u hrišćanstvo. Zbog toga, ta osoba Vas želi upoznati sa svojom verom i učiniti Vas muslimanom, ali svakako kroz Vašu saglasnost. Ona jedino može da se uda za Vas ako ste Vi musliman ili ako postanete musliman prihvatajući Muhameda kao poslednjeg Božjeg proroka. Međutim, ako ste utemeljeni na Bibliji, to svakako nećete uraditi. Ako Vi uspete da joj iz Biblije dokažete da je Isus Bog i da je On taj Mesija o kome govori prorok Isaija u 53. glavi, i što je još važnije, to da Mesija nije došao da oslobodi svoj narod od fizičkog ropstva, nego od duhovnog ropstva grehu, možda je možete navesti da istražuje Bibliju i da u njoj pronađe Isusa Spasitelja i tako postane hrišćanka. Srećno!

Marcikić Z.