Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

116    Biblija   (Stanko, 24.5.2003 16:37:22)

  Kada je pisana Bilija i ko je njen tvoracOdgovor:

Biblija je pisana tokom 1600 godina, i to Stari zavet od oko 1500-te do oko 400-te godine pre Hrista, a Novi zavet od oko 50-te do oko 90-te godine posle Hrista. Stari zavet sastoji se od 39 manjih knjiga, a Novi zavet od 27, što je ukupno 66 manjih knjiga koje sačinjavaju Bibliju.

Bibliju su zapisali ljudi koje nazivamo proroci, apostoli i jevanđelisti, i to najmanje 38 različitih ljudi. Međutim, iako se radi o velikom broju pisaca, iz različitih staleža (carevi, pastiri, ribari, lekari...), koji su pisali tokom vrlo dugog vremenskog perioda, cela Biblija prožeta je istim porukama, istim mislima, istom simbolikom itd. To je snažna potvrda onoga što sama Biblija kaže za sebe - da je njen Autor sam Bog:

"Sve je Pismo od Boga dano." (2. Poslanica Timotiju, 3. glava, 16. stih)

"Naučeni od Svetoga Duha govoriše sveti Božji ljudi." (2. Poslanica Petrova, 1. glava, stihovi 19-21)

Dakle, Bog je nadahnuo misli pojedinih ljudi, a oni su zapisali knjige koje danas sačinjavaju Bibliju. Zato s pravom možemo reći da je Tvorac Biblije sam Bog.

Jedan zanimljiv tekst u vezi ove teme možete pročitati ovde. Taj tekst je deo jednog od tečajeva Dopisne biblijske škole, koja omogućava besplatno proučavanje Biblije dopisnim putem. Više o Dopisnoj biblijskoj školi možete saznati na sajtu www.biblijagovori.info.

Možete pročitati i odgovore na pitanja broj 91, 95, 114, 36, 59 i 9.

A. Stojković