Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

114    Kanon Biblije   (Anonimni posetilac, 11.8.2002 12:00)

  [Rekonstruisano] Da li postoje razlicite Biblije? Kada sam bila mala, moja baka imala je Bibliju u kojoj je pre Postanka bilo jos tekstova. Zasto takvih Biblija vise nema? I da li je sacuvan original Biblije?Odgovor:

Medju hriscanima je opste prihvaceno koji tekstovi sacinjavaju Bibliju; to je vec vekovima tako i ne menja se. Drugim recima, Biblija je samo jedna. Taj "standardni" skup tekstova koji sacinjavaju Bibliju naziva se kanon. Medjutim, imajte u vidu da postoje razlicita izdanja Biblije, kao sto i mnoge druge knjige imaju vise izdanja. Po cemu se ta izdanja razlikuju, kada sva imaju za osnovu jednu istu Bibliju?

U pojedinim izdanjima Biblije se osim biblijskog teksta nalaze i komentari teologa ili crkvenih otaca. Verovatno je to bio slucaj sa izdanjem kojeg se secate. Takva izdanja postoje i danas, doduse, koliko je meni poznato, redja su od izdanja u kojima takvih komentara nema. To je verovatno dobro, jer neobavesteni mogu pomesati ljudski komentar i Rec Bozju i staviti ih u isti nivo.

Verujem da svakome ko cistog srca i uz molitvu proucava Bibliju, Bog otkriva ono sto je za tu osobu bitno i sto moze u tom trenutku da primi. Nagomilavanje teorijskog poznavanja Biblije bez prakticne primene cesto donosi vise stete nego koristi.

Postoje i izdanja Biblije za decu i mlade, obogacena ilustracijama, koja ponekad ne sadrze citav tekst Biblije vec samo izabrane delove, a ponekad su ti delovi i prepricani tako da ih mladi mogu lakse shvatiti.

Pojedine verske zajednice smatraju da su, osim tekstova koji sacinjavaju kanon Biblije, jos neki tekstovi od Boga nadahnuti i treba da udju u sastav Biblije. Ti tekstovi nazivaju se apokrifi. Ne bih sada govorio o tome da li su apokrifi nadahnuti od Boga ili nisu, pominjem ovo da bih razjasnio da se Vase pitanje ne odnosi na to jer se nijedan apokrif ne nalazi pre Postanka (Prve knjige Mojsijeve).

Sta se jos moze razlikovati od izdanja do izdanja Biblije? Naravno, prevod. Razliciti prevodioci su preveli Bibliju na danasnje jezike, i to je dobro, jer nijedan prevod ne moze biti savrsen. Kada proucavamo Bibliju, cesto je dobro procitati isti deo Biblije iz raznih prevoda.

Originali biblijskih knjiga nisu sacuvani, vec samo prepisi. Zelim da naglasim da je, u poredjenju sa drugim delima iz tog doba, Biblija daleko najbolje sacuvana: procenat tekstova koji se u raznim prepisima razlikuju je vrlo mali, a starost najstarijih sacuvanih prepisa bliska vremenu nastanka originala. Za verujuce ljude to je veliki dokaz da je sam Bog brinuo da Njegova Rec stigne do nas u pravom obliku.

Dakle, iako medju izdanjima Biblije postoje razlike kojih treba biti svestan, preko svakog od tih izdanja mozemo upoznati Boga i Njegovu volju za nas! Preporucujem Vam zato jos jednom da Bibliju proucavate redovno, i uz molitvu da Vam Bog otkrije Njegovu volju. I neka Vas On u tome blagoslovi.

Aleksandar Stojkovic