Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

100    Subota i razlike   (Savo, 26.5.2002 7:16:24)

  Ne razumem kako subota moze biti sedmi dan ako uzmemo u obzir red od ponedeljka do nedelje,onda je to nedelja zar ne!!!
U cemu su vidne razlike izmedju Pravoslavne crkve i vase.
Otkud toliko Hriscanski crkvi na zemlji u zadnja vremena....?!?Odgovor:

Nijedna crkva ne osporava cinjenicu da je subota sedmi dan, jer to jasno proizilazi iz Biblije. Koji god biblijski tekst o tome citate, svuda je subota sedmi dan a nedelja prvi. (Npr. 2. Mojsijeva 16,26; 31,15; 35,2.) Obratite paznju da su i u crkvenom kalendaru Pravoslavne crkve na svakoj stranici podvucene crte ispod svake sedmice. Ispod crte prvi dan je nedelja, a poslednji, sedmi dan je subota.

Biblijski kalendar u kojem je subota sedmi dan usvojile su sve civilizacije na nasoj planeti. Pogledajte japanski video aparat ili kanadski kalendar ili svajcarski sat, i videcete da je nedelja prvi dan sedmice, a subota sedmi. Kalendari na kojima je nedelja sedmi dan su znatno novijeg datuma.

Razlike izmedju Pravoslavne i Adventisticke crkve su mnogobrojne, ali proizilaze iz pitanja ko je autoritet kome treba verovati: Bog, crkva ili tradicija? Kada umesto Svetog Pisma koje je Bog inspirisao stavite protivrecnu crkvenu tradiciju, ili stavove crkve koji nisu u skladu sa direktnim Bozjim zapovestima, onda mozete da verujete u bilo sta. Ako je jedino merilo istine ono sto je Bog rekao u Svetom Pismu, onda mnoge crkve ne mogu da odbrane svoju doktrinu.

Crkava ima mnogo zato sto ljude privlace razliciti gresi. Kada neko ne zeli da se odvoji od gresnog nacina zivota (na primer predbracni seksualni odnosi, alkoholizam, nezdrav zivot uopste, psovanje, i dr.) onda on potrazi crkvu koja ce ga prihvatiti takvog. On se predstavlja kao pripadnik te crkve, a nastavlja da zivi u grehu kao i pre toga.

Ne treba zaboraviti da cemo mi svi izaci na sud pred Boga, a ne pred crkvu. Svi mi cemo odgovarati ako nismo hteli da drzimo Bozje zapovesti, a ne samo vodje crkava koje su nas tome ucile.

Naravno, u celoj ovoj prici je vazno kako se ophodimo. Nemoguce je govoriti o Hristovoj ljubavi a u isto vreme grubim recnikom agresivno napadati sve ljude koji se ne slazu sa vama. Bog je nas privukao ljubavlju, i mi jedino mozemo da privucemo ljude k Bogu ako se volimo istom takvom ljubavlju.

Hristov karakter je najvaznije merilo da li je neko prava Bozja crkva ili ne.

Dragan DjordjevicKalendari na kojima je nedelja sedmi dan, koliko je meni poznato, postoje samo kod evropskih naroda! Razlog za to je veci uticaj Rimokatolicke crkve, koja je izvrsila promenu dana odmora u odnosu na ono sto kaze Biblija. Za sav ostali svet nema dileme - sedmi dan je, kao sto i Biblija kaze, subota.

Ovo mozete vrlo lako i sami da proverite, ako bar malo poznajete nazive dana na stranim jezicima! Kada duplo kliknete na vreme u donjem desnom uglu Windows-ovog desktop-a, pojavice se kalendar. Evo kako mozete proveriti izgled kalendara u nekoj zemlji. Npr. u Windows-u 2000: otvorite Start -> Settings -> Control Panel -> Regional Options. Sa spiska "Your locale (location)" izaberite zemlju ciji kalendar zelite da vidite. Zatim kliknite na Apply. Zatim duplo kliknite na vreme u donjem desnom uglu i videcete kako u izabranoj zemlji izgleda kalendar! Npr. ako ste izabrali "English (United States)", redosled dana na kalendaru bice "S M T W T F S" (Sunday, Monday, ... , Saturday). Ako izaberete "Afrikaans", bice slicno tome "S M D W D V S". Izaberite "French (Canada)" i bice "D L M M J V S" (Dimanche - nedelja, ...). Isto cete dobiti i za "Portuguese (Brazil)", "Spanish (Mexico)" itd. itd. - svuda izvan Evrope nedelja se smatra za prvi dan a subota za sedmi! (Kada zavrsite "eksperiment", obrisite suvisne jezike iz "Input Locales" opcija.)

Kalendari na kojima je nedelja sedmi dan cak i u Evropi zvanicno su uvedeni tek oko 1970. godine!?! Poznajem jednog starijeg coveka, koji je pre 50 godina otisao u Ameriku i nedavno se vratio. Vrlo se iznenadio kada je video koji je ovde redosled dana na kalendarima...

U vezi drugog dela Vaseg pitanja, najkrace receno, za istocno hriscanstvo karakteristican je misticizam, a za zapadno racionalizam. Adventisticka teologija po vecini pitanja ne ide ni u jednu od te dve krajnosti, i na neki nacin spaja ta dva sveta.

Mnogi adventisti i pravoslavci (pre)naglasavaju razlike koje postoje izmedju ove dve veroispovesti. Medjutim, po nekim sustinskim pitanjima adventizam i pravoslavlje su slicni. Npr. adventisticko i pravoslavno shvatanje spasenja su vrlo slicni, a prilicno se razlikuju od shvatanja tradicionalnog protestantizma. (To su, na svoje iznenadjenje, konstatovali i teolozi Akademije Ruske Pravoslavne Crkve prilikom jednog dijaloga sa adventistickim teolozima.) Dakle, daleko od toga da se radi o suprotnostima, kao sto neki pokusavaju da prikazu! Mislim da su zdraviji odnosi pa i saradnja itekako moguci uz malo dobre volje.

Aleksandar Stojkovic