Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

94    Monaštvo   (nenad, 5.5.2002 17:25:12)

  Zeleo sam da prvo zahvalim na savetima i na odgovoru na moje proslo pitanje i da vas pitam kako da prevazidjem jednu dilemu.Bez obzira na sve moja zelja je oduvek bila da se zamonasim jer me takva vrsta zivota privlacila i zeleo sam da vas pitam kako je najbolje da se covek pripremi za taka zivot jer u knjizi Ugledanje na Hrista pravi monah je onaj koji je spreman na umrtvljenje svih strasti i dali postoji neka posebna priprem aza takvu vrstu zivota hvala na razumevanju i izvinite na smetnji.
p.s. Zaista se zahvaljujem na odgovoru na proslo pismo bilo je veoma poucno.Odgovor:

Pozdrav za Nenada.

Lepo je videti da neko želi u potpunosti da se posveti Bogu, u ovom slučaju Ti. Međutim, iznenadiće Te saznanje da Isus nije učio o monaštvu kakvo je danas prisutno. Ako čitaš Jevanđelje po Mateju 28. poglavlje, stihove 18-20, videćeš da je Isusov nalog da se propoveda Jevanđelje po celom svetu. U Mateju 5:13 Isus kaže da su hrišćani »so«, a znamo da so ima efekta jedino kada se izmeša sa hranom. Ako stoji u vreći, udaljena od hrane, ona nema cilj ili svrhu postojanja, ne služi ničemu. Dalje Isus kaže da su hrišćani "svetlost svetu... ne pali se sveća da bi se metnula pod sud, nego na svećnjak, te svetli svima koji su u kući." (5:14-15) Hrišćanin, kada primi istinu u srce, tu istinu treba i da podeli sa drugima. Ako je zatvoren u manastiru, on to ne može. Upravo tu je radost hrišćanskog života: da propoveda Hrista ljudima koji su izgubljeni, puni problema, u patnji i besmislu. Jovan Krstitelj jeste neko vreme bio u pustinji, ali samo da bi prikupio snagu kako bi mogao da poziva narod na pokajanje i da ukori Iroda. On se takođe mešao sa ljudima. Isus se takođe mešao sa ljudima, i obilazio ih je. Biblija nas poziva da živimo kao što je Isus živeo i radio.

U Rimljanima poslanici apostol Pavle nas poziva da menjamo svoj um, a ne da bežimo u manastir i na taj način mislimo da smo pobedili sebe (Rim. 12:1-2). U Jevanđelju po Jovanu 3:3 Isus kaže Nikodimu da se mora nanovo roditi. Nanovo rođena osoba biće »operisana« od svega lošeg što okružuje ovaj svet. Ništa nam ne daje »kartu za nebo« na ovom svetu, pa čak ni manastir, jedino nanovo rođenje i promena uma. Kada to doživiš shvatićeš da Ti manastir ne bi pružio ono što si mislio. Govorićeš svojim prijateljima o divnoj slobodi koju si primio od Isusa Hrista. Svaki pravi hrišćanin je potreban svojoj porodici, prijateljima i okolini. Zatvoren u manastiru nikome ne koristiš. Otići u manastir značilo bi da želiš nekim svojim naporima da pobediš grešne nagone u svom telu, i to bi značilo bukvalno opravdavanje delima, što Biblija osuđuje. Možda još jedna napomena jeste da je pravo osveženje kada pomogneš jednom ateisti ili mnogobošcu da upozna Isusa i da Mu preda život.

Evo Ti za kraj jedan poklon članak koji govori o Monaštvu: klikni ovde.

ZM