Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

79    Alkohol   (Lazar, 4.4.2002 21:12:21)

  [nastavak]

4. Što se tiče korišćenja alkohola, sigurno da je greh opijati se, ali da je Hristos zabranio vino, nikako ne bi on sam na svadbi u Kani Galilejskoj pretvorio vodu u vino (Jn. 2,1-11). U psalmu 104. (14-15) piše:"Vino veseli srce čovekovo." Pročitati: Rimlj. 14,14.

[nastavlja se]Odgovor:

Medicinska je cinjenica da alkohol i u najmanjoj meri suzava svest. Pri tom, osoba koja u alkoholisanom stanju ucini neki prestup ili zlocin, nema opravdanje sto mu je alkohol pomutio razum, jer je pre uzimanja alkohola znao kakvo je njegovo dejstvo.

Zamislite sada da Isus na svadbi stvori 16-18 vedara alkoholnog vina i da ga zvanicama da piju. Sta biste mislili o karakteru Boga koji svojim stvorenjima daje pice koje muti razum? Potpuno je besmisleno zdravoj logici kada neko ko zna kako alkohol deluje na coveka govori da je Isus dao alkoholno vino ljudima da piju.

Neprevreli grozdjani sok u Bibliji je simbol Hristove krvi koju je On na krstu prolio za nase spasenje. Blagotvorno dejstvo grozdjanog soka na nase zdravlje pravi je pokazatelj Bozje brige za nase spasenje. Ali kada neko kaze da alkohol predstavlja simbol Hristove krvi kojom nas Bog spasava od greha, moram da priznam da je to hula na Boga.

Ako neko ne zeli da ostavi alkohol, on na to ima pravo. Ako neko hoce da pije alkohol i naziva sebe religioznim, i na to ima pravo. Bog nam je dao slobodu izbora i upozorio nas je na posledice dobrih i losih izbora.

Neverovatno je da ateisti pre shvate da ne treba piti alkohol od nekih ljudi koji veruju u Boga. Ateista odbaci alkohol jer zeli da svoj zivot zivi zdravog i bistrog uma, a neki vernici zele da pomute svoj um alkoholom i da to nazovu ispravnom religijom.

Na nama je da izaberemo ljudske apsurde ili Bozju zdravu logiku.

Dragan Djordjevic