Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

78    Čista hrana   (Lazar, 4.4.2002 21:12:21)

  [nastavak]

3. Apostol Petar mislio je da jela treba deliti na čista i nečista, pa ga je sam Gospod opomenuo:"Što je Bog očistio ti ne pogani" (Dela 10,15). Zar je kokoška čistija od svinje, pošto i kokoška obožava da pojede svoj izmet?

[nastavlja se]Odgovor:

Da li tekst iz Dela 10,15 predstavlja potvrdu da se mogu jesti jela koja je Bog zabranio da se jedu (3. Mojsijeva 11)? Apostol Petar je imao ovu viziju. On nije viziju protumacio kao ukidanje Bozje zabrane jedenja lesinara, gmizavaca, svastojeda i drugih nezdravih zivotinja. Sam apostol Petar je rekao da mu je Bog ovom vizijom pokazao da ne treba nejevrejske narode da smatra necistim: "Bog meni pokaza da ni jednog coveka ne zovem poganim ili necistim" (Dela 10,28.34-48; 11,5-18). U viziji neciste zivotinje su bile simbol paganskih naroda, sa kojima Jevreji nisu hteli da se druze i koje su smatrali nedostojnim spasenja. Bog je ovom vizijom pokrenuo Petra da govori neznaboscima o Hristu i spasenju.

Dakle, Petar nije protumacio ovu viziju kao ukidanje Bozje zapovesti o nejedenju nezdrave hrane. Zar ne bi bilo nelogicno da Bog najpre kaze da ne treba jesti neku hranu jer je nezdrava, a da kasnije nekome kaze da je jede? To bi bilo nespojivo sa Bozjim karakterom, jer nam On zeli samo dobro.

Neverovatno je da cinjenice koje su danas i ateisti usvojili, kao sto je stetnost jedenja svinjskog mesa ili pijenja alkohola i kafe, treba dokazivati ljudima koji veruju u Boga. Religija treba da predstavlja najlogicniji i najuravnotezeniji nacin zivota. Zar je ziveti zdravo nesto protiv religije? Zasto bi se grcevito drzali nacina zivota koji se pokazao kao ocigledno pogresan? Ma koliko je mojih predaka zivelo nezdravo, nije mudro da i ja nastavim tako. Lakse je priznati greh i ostaviti ga. Bog je rekao da treba da volimo bliznje kao sami sebe. Ako zivimo nezdravo, time pokazujemo da ne volimo sebe. A ako ne volimo sebe, necemo voleti ni ljude oko sebe.

Bog misli na nase dobro, pa je logicno da zeli da nas posavetuje kako da zivimo zdravo i sacuvamo se od nepotrebnih dodatnih patnji.

Dragan DjordjevicKokoška jeste zdravija za jelo od svinje, ne zbog naše ljudske logike, ne samo zato što medicina to jasno kaže, već pre svega zato što je tako BOG rekao: 3. Mojsijeva 11,7.8; 5. Mojsijeva 14,8; Isaija 65,4.5. Gospod Isus Hristos je indirektno pokazao šta misli o uzgajanju svinja, dozvolivši da se krdo svinja udavi (Mat. 8,28-34). Pogledajmo šta je zapisano u Isaiji 66,16.17: "Jer će Gospod suditi ognjem i mačem svojim svakom tijelu, i mnogo će biti pobijenijeh od Gospoda. ... Koji jedu meso svinjeće i stvari gadne i miše, svi će izginuti, veli Gospod." Još uvek nije kasno da prihvatimo Božje savete i nađemo se u drugoj grupi, među onima čije će se "srce obradovati i kosti pomladiti" (stih 14) videći ispunjenje svojih nada, rezultat duhovno i telesno zdravog i uravnoteženog života.

Aleksandar Stojković