Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

74    Greške   (iznogud, 31.3.2002 19:59:21)

  Da li stoji izjava "Tacno je da u Bibliji ima recimo geografskih greski"? Ako jeste, kakve sve vrste gresaka vernici priznaju Bibliji i koje su ? Ako nista drugo, onda barem geografske. Kako se tumaci to da Biblija kaze kako insekti imaju 4 noge, da je zec prezivar, ili da je kusajuci Ga, Sotona odveo Hristosa na planinu tako visoku da su se sa nje mogla videti sva zemaljska kraljevstva (sto znaci da je Zemlja ravna) itd.?Odgovor:

Odgovorićemo najpre na jednu po jednu tvrdnju iz drugog dela Vašeg pitanja.

— "Biblija kaže da insekti imaju 4 noge." Verovatno mislite na tekst u 3. Mojsijevoj 11,20-23. Zapazite da 42. stih iste glave koristi sličan opis tih bića ali pominje i ona koja imaju više od 4 noge. Opisi upotrebljeni u tim stihovima ne odnose se samo na insekte već obuhvataju i druge familije životinja. Osim toga, u originalnom jevrejskom tekstu stoji samo "ide na četiri", nema reči "noge"; dakle, naglasak je na načinu kretanja a ne na broju nogu! Inače, ta glava opisuje kako razlikovati životinje koje se mogu jesti od onih koje nisu za jelo. Svrha te glave je da pruži praktične savete običnom narodu a ne kompletnu taksonomiju živog sveta.

Na prvi pogled ova tvrdnja može se izvući i iz tekstova u Delima 10,12 i 11,6. Međutim, po toj logici iz tih stihova može se zaključiti da i ptice imaju 4 noge?!? Tu se jednostavno radi o opisu kojim se želi obuhvatiti većina životinjskog sveta.

— "Biblija kaže da je zec preživar." Ova tvrdnja se verovatno zasniva na 3. Mojsijevoj 11,5.6 i 5. Mojsijevoj 14,7. Životinje koje su u tim stihovima u prevodu Daničića nazvane "pitomi zec" i "divlji zec" (a u nekim drugim prevodima "kunić" i "zec"), u originalnom jevrejskom tekstu nazivaju se "shaphan" i "arnebeth". Značenje i koren reči "arnebeth" su nepoznati, pa se pretpostavlja da je to neka danas izumrla životinja. S obzirom da se ta reč javlja samo u 2 pomenuta teksta, ne može se zaključiti o kakvoj se životinji radi.

"Shaphan", doslovno "skrivač", nije kunić već životinja koja se danas naziva hajraks ili kamenjarski jazavac (lat. Procavia syriaca). To je mala životinja iz iste familije kao nilski konj, koja živi u stenovitim oblastima Sirije i Palestine. Pominje se npr. u Psalmu 104,18 i Pričama 30,26. Hajraks nije preživar, ali žvaće hranu na isti način kao preživari. Jevrejski izraz preveden rečju "preživati" može se doslovno prevesti "prežvakavati hranu", a u taj opis se hajraks uklapa.

Dakle, tvrdnju da je hajraks preživar ne treba posmatrati kao strog naučni iskaz već jednostavno kao pozivanje na spoljašnji izgled te životinje. Svrha 3. Mojsijeve 11 i 5. Mojsijeve 14, kao uostalom i cele Biblije, je da daju praktične savete običnom narodu, a ne da budu udžbenik biologije ili neke druge oblasti nauke. Biblija govori jezikom običnog naroda i koristi način razmišljanja običnog naroda. Ne treba je optuživati da je suprotna nauci samo zato što koristi uobičajene, ne uvek precizne, narodne izraze.

— "Biblija kaže da je, kušajući Ga, sotona odveo Hrista na planinu tako visoku da su se sa nje mogla videti sva zemaljska kraljevstva (što znači da je Zemlja ravna)." Taj događaj opisan je u Mateju 4,8 i Luki 4,5. Ako pažljivije pročitate te stihove, videćete da u njima NE piše da su se sa te planine mogla okom videti sva zemaljska carstva. U tim stihovima piše da je đavo POKAZAO Hristu sva zemaljska carstva. To jednostavno znači da je đavo izveo neku projekciju, viziju ili slično. Čak i da je Zemlja ravna i da postoji toliko visoka planina, teško je poverovati da bi sa takve planine Hristos kao čovek golim okom mogao videti do kraja Zemlje. I to ne samo u grubim crtama već i preciznije detalje, jer stihovi kažu da Mu je pokazana "slava" (bogatstvo, lepota itd.) tih carstava. Osim toga, Luka dodaje "u trenuću oka"; da bi se cela Zemlja sagledala jednim pogledom, bilo bi neophodno ne samo da Zemlja bude ravna već i da se takva planina nalazi na samom kraju Zemlje?!? Definitivno se tu nije radilo o običnom gledanju.

Zašto se onda u tom događaju pominje visoka planina? Planina je u Bibliji simbol vlasti i carstva! (Jezekilj 28,12-19; Isaija 14,12-14; Otkrivenje 17,9.10 itd.) Poenta tog događaja je u pitanju ko je dostojan klanjanja. Đavo je hteo da pokaže da je on gospodar Zemlje. A zapravo je uzurpator, koji je na taj položaj došao prevarivši Evu. Pravi Gospodar ove Zemlje i celog svemira je samo Bog.

Šta reći kao zaključak odgovora na ove tvrdnje? Biblija se ne sme čitati površno i bez molitve za božansko vođstvo i mudrost. Blagoslov je obećan onima koji ne ostaju "na površini", već traže pravilno razumevanje Božje reči "kao skriveno blago" (Priče 2,4.5).

Treba imati na umu i to da je Biblija nastala u periodu od pre oko 3500 do pre oko 1900 godina, u kulturi koja se drastično razlikovala od današnje. Ta razlika, dakle nepoznavanje kulturnog, istorijskog, lingvističkog itd. konteksta nastanka biblijskih knjiga, može dovesti do pogrešnog razumevanja nekih tekstova.

U vezi navodnih geografskih grešaka u Bibliji: nije mi sasvim jasno na šta pod tim mislite, a niste naveli ni jedan konkretan primer, tako da na taj deo Vašeg priloga ne mogu da odgovorim. Čak i da ima geografskih nepreciznosti, imajte na umu da pisci Biblije nisu imali na raspolaganju satelitske snimke, precizne instrumente, detaljne mape itd.

Na kraju, svrha Biblije je da uputi ljude na Spasitelja - sve drugo u njoj je takođe važno, ali manje od te osnovne namene. Smatram da Bog piscima Biblije uglavnom nije diktirao, nego je za većinu tekstova usmeravao njihove misli i davao vizije koje su oni opisivali svojim rečima. S obzirom na ljudski faktor, moje lično mišljenje je da u Bibliji može biti propusta, nedoslednosti i sl., dakle stvari koje bi bilo prestrogo nazvati greškama. Ipak, posle više godina proučavanja Biblije, ne znam ni za jedan jedini tekst koji na prvi pogled izgleda kao propust a da se ne može zadovoljavajuće objasniti, a kamoli da bi naveo na osporavanje božanskog nadahnuća Biblije. Čak i da ih ima, ljudski propusti u nekim minornim detaljima ni u kom slučaju ne bi umanjili božansku istinu i moć Biblije da nas privuče Spasitelju i promeni naš život. Vest o spasenju i sve osnovne doktrine su iznete jasno i bez nedoumica! Pozivam Vas da već danas prihvatite Njegov poziv i da Mu predate svoje srce i život.

Aleksandar StojkovićMolim Vas da pogledate i odgovor na pitanje broj 95.