Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

57    Jednakost polova   (Bojan, 7.3.2002 4:25:42)

  Zbog cega su pravoslavne zene srozane na nivo monahinja kada je apostol Pavle pozdravljao DJAKONICE?
Zena ne sme da propoveda, zena je nize bice...? Postoji patrijarh - gde je martrijarh? Zar rec patrijarh ne znaci vladavina muskarca? Smatram da su polovi apsolutno jednaki i ravnopravni.Odgovor:

Ovo pitanje je kroz vekove stvaralo velike polemike i tenzije. Ono je bilo i bice predmet rasprave, diskusije ne samo na polju politike i drustva vec i crkve i religije. Po tom pitanju razliciti teolozi imaju svoje stavove i misljenja i od njih ne odstupaju. Slobodan sam da ukazem da polovi nisu jednaki i ravnopravni. Pokusacu to da objasnim. Na primer, ni jedan muskarac ne moze da rodi, samo zena radja. To je jedan i veoma bitan razlog da ne mogu biti jednaki. Neke zene su vrlo inteligentne ali su u isto vreme vrlo mali broj njih naucnici, a koliko znam samo jedna zena (ako se ne varam) je dobitnik Nobelove nagrade u naucnim oblastima.

U Svetom Pismu pise: "Nema tu Jevrejina niti Grka, gospodara niti roba, nema muskoga roda niti zenskoga, jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu." (Galatima 3,28) Ali pise i ovo: "Zene! Slusajte svoje muzeve kao Gospoda. Jer je muz glava zeni…" (Efescima 5,21.22) Kako ovo razumeti? Vrlo jednostavno. Kada je rec o spasenju tu nema razlike, svi se mogu spasiti, jer je Isus za sve umro. Ali kada je rec o sluzbi tu postoji razlika u mnogo cemu. Najpre u telesnoj i dusevnoj konstituciji muske i zenske osobe. To ne mozemo negirati. Iako je u poslednje vreme velika tendencija emancipacija zene, to nema nikakav biblijski osnov. Ako nema biblijski, onda ciji ima?

Jos nesto, iako su mnoge zene sluzile Isusu i isle za Isusom: Marija Magdalena, Marija Jakovljeva, Marta, Solomija, Jovana zena Huze pristava Irodova, Suzana i druge (Luka 8,2.3), iako su neke od njih bile vrlo privrzene Isusu i sluzile Mu svojim imanjem, Isus ni jednu zenu nije izabrao da bude Njegov apostol. To mesto je dao muskarcima. To je prednost i odgovornost. Na kraju, zena ima svoje mesto u spasenju, tu je ravnopravna sa muskarcima, a itekako ima i svoje mesto u sluzbi; treba da se drzi toga i bice srecna. Pozdrav,

Jovan Z.