Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

54    Molitva   (stojanovic, 23.2.2002 22:45:45)

  htela sam da vas pitam o molitvama za zdravlje pojedinca u manastirima i da li imate slucajeve k
ao sto sam citala o SVETOM VASILIJU OSTROSKOM i njegovim pomocima bolesnim ljudimaOdgovor:

Iz Vaseg pitanja vidim da ste veoma zainteresovani za molitve za bolesne. Bolest je takvo stanje da covek ne bira sredstva da se izleci. Trazi pomoc od lekara, a kada od njih nema pomoci obraca se svakome, ali mnogi nazalost najmanje Bogu. Tek kada ni od kuda nema pomoci setimo se Boga. Ipak, to je dobro i veoma vazno. Zapazimo ove reci iz Svetog Pisma: "Prizovi me u nevolji svojoj, izbavicu te, i ti me proslavi." (Psalam 51,15) "I rece: Ako dobro uzaslusas glas Gospoda Boga svojega, i uscuvas sto je pravo u ocima njegovim, i ako prignes uho svoje ka zapovestima njegovim i uscuvas sve uredbe njegove, nijedne bolesti koju sam pustio na Misir necu pustiti na tebe, jer sam ja Gospod, lekar tvoj. (II. Mojsijeva 15,26)

Molitva Bogu je veoma vazna. Biblija uci da se molimo samo Bogu za pomoc. Evo jos jednog teksta iz Svetog Pisma: "Ako vam reku: Pitajte vracare i gatare koji sapucu i mrmljaju, recite: Ne treba li narod da pita Boga svojega? Ili ce pitati mrtve mesto zivih? Zakon i svedocanstvo trazite; ako ko ne govori tako njemu nema zore." (Isaija 8,19.20) Molitva za bolesne ima svoje mesto, ali treba da bude samo Bogu upucena. Jer, samo Boga treba obozavati, samo Boga treba moliti i samo Bogu se treba klanjati.

Sta da kazem za odlazenje u manastire, na Atos ili u Jerusalim na Hristov grob da bismo se tamo molili? Ako bi to bilo sudbonosno tada bi imali prednost oni koji su bogati, imucni i koji su blizu, a za ostale? Avaj! Oni su nesrecni, jer nemaju tu prednost. Zato sam Isus daje odgovor u Jovanovom Jevandjelju 4,21-24: "Rece joj Isus: Zeno! Veruj mi da ide vreme kada se nece moliti Ocu ni na ovoj gori niti u Jerusalimu ali ide vreme i vec je nastalo, kada ce se pravi bogomoljci moliti Ocu duhom i istinom, jer Otac hoce takvih bogomoljaca. Bog je duh, i koji mu se mole, duhom i istinom treba da se mole." Ljudi koji su proglaseni za svece verovatno su bili dobri i posteni ljudi, Bog zna, ali ma kako da je neko svet i dobar, on nije BOG. To jasno uci Sveto Pismo. Premda bi se o ovome moglo jos pisati ali je potrebno prostora i vremena pa zato cu zavrsiti recima iz Biblije koje nam Gospod upucuje: "Zovi me i odazvacu ti se, i kazacu ti velike i tajne stvari za koje ne znas." (Jeremija 33,3) Pozdrav,

Jelisije