Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

49    Naplaćivanje obreda   (Pavle, 9.2.2002 0:07:51)

  Pomaze Bog.Zeleo bih da pitam zasto u Crkvama postoje cenovnici za ona zasta je Isus Hrist rekao da se ne naplacuje.Imam li pravo da trazim da me Svestenik venca besplatno.Odgovor:

Pozdrav Pavle.

Ovo je veoma dobro pitanje, a i zapažanje nečega na šta mnogi ne obraćaju pažnju. Odmah da naglasim da Ti u svakom pogledu imaš pravo na besplatno venčanje. Crkva koja uzima novac za venčanja, sahrane i druge službe ide protiv nauke Hristove i Jevanđelja. Zašto neke crkve naplaćuju te usluge?

Problem je što mnoge crkve ne uče pravilno o desetku i prinosima, koji su dobrovoljni. Kada odlazi u crkvu, vernik odvaja jedan deo novca u znak zahvalnosti Bogu za Njegovu dobrotu i milost. Što se tiče desetka, on je namenjen za propovedanje Jevanđelja i za život sveštenika. Po Bibliji, sveštenici treba da žive od tog novca. Pošto se to u nekim crkvama ne praktikuje, sveštenici dolaze u stanje da naplaćuju i ono što ne bi smeli, u ovom slučaju venčanje. Pogledaj ove tekstove iz Biblije koje ću navesti u vezi desetka i prinosa, a zatim pitaj svoga sveštenika zašto u skladu sa njima ne živi i ne uči vernike da tako žive:

  • 3. Mojsijeva 27:30
  • 4. Mojsijeva 18:21
  • Psalam 24:11
  • Malahija 3:8-10
  • 2. Korinćanima 9:7
U Matejevom jevanđelju Isus ukorava sveštenike za licemeran život i On kaže da je na prvom mestu duh a zatim i forma koju ne treba ostavljati nego je i dalje sprovoditi kada je u pitanju davanje priloga i desetka: Matej 23:23.

U mnogim protestantskim crkvama (baptisti, adventisti...) venčanje se ne naplaćuje po učenju Svetog pisma.

ZM