Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

47    Sretenje   (Anonimni posetilac, 8.2.2002 11:37:28)

  Molim Vas za par osnovnih informacija o događaju SRETENJE BOŽIJE, sa verskog aspekta, kao i istorijski kontakst novog državnog praznika.Odgovor:

Pravoslavni vernici obeležavaju Sretenje Gospodnje 15. februara po novom odnosno 2. februara po starom kalendaru, u znak sećanja na događaj opisan u Svetom Jevanđelju po Luci, 2. glavi, od 22. do 38. stiha:

22 I kad dođe vrijeme da idu na molitvu po zakonu Mojsijevu, doniješe ga u Jerusalim da ga metnu pred Gospoda, 23 (Kao što je napisano u zakonu Gospodnjemu: da se svako dijete muško koje najprije otvori matericu posveti Gospodu;) 24 I da prinesu prilog, kao što je rečeno u zakonu Gospodnjemu, dvije grlice, ili dva golubića.

25 I gle, bijaše u Jerusalimu čovjek po imenu Simeun, i taj čovjek bješe pravedan i pobožan, koji čekaše utjehe Izrailjeve, i Duh sveti bijaše u njemu. 26 I njemu bješe sveti Duh kazao da neće vidjeti smrti dok ne vidi Hrista Gospodnjega. 27 I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dijete Isusa da svrše za njega zakon po običaju, 28 I on ga uze na ruke svoje, i hvali Boga i reče:

29 Sad otpuštaš s mirom slugu svojega, Gospode, po riječi svojoj; 30 Jer vidješe oči moje spasenije tvoje, 31 Koje si ugotovio pred licem sviju naroda, 32 Vidjelo, da obasja neznabošce, i slavu naroda tvojega Izrailja.

33 I Josif i mati njegova čuđahu se tome što se govoraše za njega. 34 I blagoslovi ih Simeun, i reče Mariji materi njegovoj: gle, ovaj leži da mnoge obori i podigne u Izrailju, i da bude znak protiv koga će se govoriti 35 (A i tebi samoj probošće nož dušu), da se otkriju misli mnogijeh srca.

36 I bješe Ana proročica, kći Fanuilova, od koljena Asirova; ona je ostarjela, a sedam je godina življela s mužem od djevojaštva svojega, 37 I udova oko osamdeset i četiri godine, koja ne odlažaše od crkve, i služaše Bogu dan i noć postom i molitvama. 38 I ona u taj čas dođe, i hvaljaše Gospoda i govoraše za njega svima koji čekahu spasenija u Jerusalimu.


Dakle, Isusovi roditelji došli su sa bebom Isusom u hram u Jerusalimu da ispoštuju starozavetno pravilo za novorođenčad opisano u 3. Mojsijevoj, glava 12. Po tom pravilu žrtva u hramu se prinosi posle 40 dana za muško dete a posle 80 za žensko; zato se Sretenje obeležava 40 dana posle Božića. Isusova majka prinela je žrtvu predviđenu za siromašan narod. Tom prilikom su pravednici Simeun i Ana predskazali Hristovu službu za spasenje svih ljudi, a takođe i Njegovo stradanje. Pročitajte ponovo divnu Simeunovu molitvu u stihovima 29-32.

Svečano obeležavanje Sretenja među hrišćanima otpočelo je tek oko 541. godine, kada je posle molitvenih službi na taj dan prestao pomor u Carigradu i zemljotresi u Antiohiji.

U novijoj istoriji srpskog naroda na Sretenje su se odigrala dva bitna događaja. Na Sretenje 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak pod vođstvom Karađorđa, u Marićevića jaruzi u Orašcu. Na Sretenje 1835. godine donet je prvi srpski ustav, tzv. Sretenjski ustav, pod vladavinom knjaza Miloša Obrenovića. U znak uspomene na taj događaj, Sretenje je proglašeno za Dan državnosti R. Srbije.

Za Sretenje su vezana i određena paganska verovanja (zima sreće leto, devojka će se udati za momka kojeg prvog sretne na taj dan, mečka izlazi da vidi svoju senku itd.), tako da naziv najverovatnije ne potiče iz hrišćanske tradicije već iz paganstva. Nigde u Novom zavetu nije opisano da su apostoli i vernici rane Crkve obeležavali Sretenje. Za verne hrišćane Biblija bi trebalo da bude jedino merilo za ispravan život.

A. Stojković