Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

36    Razne Božije knjige   (Anonimni posetilac, 14.1.2002 13:35:12)

  Interesuje me Vase misljenje o svim Bozijim Knjigama-podudarnosti i razilazenja u njima? Konkretno receno, jeli to ista stvar?Odgovor:

Poštovani posetioče našeg web sajta, nisam u potpunosti siguran da li se Vaše pitanje odnosi na sve božanske knjige Sv. Pisma ili na sve knjige koje ljudi smatraju božanskim.

Sve religije sveta imaju knjige na kojima baziraju svoje verovanje, kao što su Kuran, Vede i mnoge druge u svetu poznate i nepoznate. Takođe i unutar hrišćanskih crkava postoje mnoge knjige za koje neke crkve smatraju da imaju božansko nadahnuće.

Kao biblijski hrišćani mi imamo samo jedan odgovor, a to je onaj koji nam Biblija daje. Konkretan i jasan odgovor nalazimo u Otkrivenju 22. poglavlju stihovima 18, 19:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj."

Postoje mnoge knjige koje imaju divnu duhovnu sadržinu i mogu biti od velike koristi u proučavanju Biblije i upoznavanju biblijske nauke, ali ni jedna od njih ne može imati isti autoritet kao Biblija. Te knjige mogu biti korisne samo u onoj meri u kojoj njihovo učenje ne izlazi iz okvira biblijskog učenja. Biblija je jedini božanski autoritet na kome gradimo svoje verovanje.

Ako se pak vaše pitanje odnosi na knjige koje sadržava Biblija, ima ih 66 i pisane su u periodu od oko 1600 godina, od 1500. god. pre Hrista do 100. god. posle Hrista. Zbirka ili kanon svih tih knjiga zove se Biblija ili Sveto Pismo. Evo božanskog odgovora na ovo pitanje: 2. Poslanica Timotiju glava 3, stihovi 16 i 17:

"Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen."

Iz ovih tekstova jasno saznajemo da su sve biblijske knjige od Boga nadahnute i imaju istu vrednost. Možda nam se naizgled nekada čini da među njima postoje suprotnosti, to je samo zato što nismo uspeli da saznamo celokupno biblijsko učenje po određenim pitanjima. Biblijske knjige ne opovrgavaju jedna drugu, već se međusobno nadopunjuju. Određena proročanstva su delimično izneta u jednoj knjizi da bi se potpuno otkriće dobilo u nekoj sledećoj knjizi. Bog je upotrebio progresiju u svojim otkrivenjima svoje volje svojim Prorocima. Osnovna nit koja se proteže od prvih do poslednje stranice Biblije, jeste istina o Isusu Hristu kao Spasitelju. Dužnost svakog iskrenog čitaoca Biblije trebala bi biti, da u svakoj knjizi Biblije pronađe Hrista.

Bogdan BibulovićMolim pogledajte i odgovor na pitanje broj 11.