Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

30    Proroštva o posletku   (Dusko Vasilev, 1.12.2001 21:58:46)

  Bratski pozdrav.Interesuje me vase misljenje o 1.tekstu Mat. 24,34. O kojem narastaju se ovde radi?
2. Otk.6,11. Ko bi to trebao biti ubijen?
(slicno pitanje bi se moglo odnositi i na Otk.20,4 tj. kako su tu ustali neki od onih koji nisu primili zig, a on tek treba da se formira?)



Odgovor:

1. Sličnu izjavu je Isus dao i na drugom mestu, u Mat. 16,28. Ispunjenje je bilo skoro odmah – prilikom Njegovog preobraženja opisanog u 17. poglavlju. Postoje proročanstva kod Isusa, kao i svih starozavetnih proroka, koja imaju svoje prvo ispunjenje u skoroj budućnosti. Isto tako ono iz Mat. 24,34 se ispunilo prilikom razorenja Jerusalima 70. god. posle Hrista, za vreme dok je još ta generacija bila živa.

Međutim, pošto je Isus govorio o svom ponovnom dolasku, očito da su znaci razorenja Jerusalima bili slika budućih događaja – tzv. eshatološkog (poslednjeg) ispunjenja. Tako nalazimo da Isus poštuje logiku biblijskih proročanstava – prvo ispunjenje je lokalnog karaktera u bliskoj budućnosti slušaocima, drugo je obično u dalekoj budućnosti, ili na kraju vremena.

2. Izraz »valja« u Otk. 6,11 nema svrhu namere, već jednostavno označavanja budućnosti. Grčka originalna reč »mellontes« jednostavno je futur od »biti« – »će biti«. Znači, tekst glasi: »...dokle se navrše (= ispune) i drugari njihovi i braća njihova, koji će biti pobijeni kao i oni.«

Kao i sva proročanstva, i ovo se prvenstveno odnosi na one u tada skoroj budućnosti – na sve one koji će uskoro stradati u ranohrišćanskoj crkvi u 1., 2. i 3. veku. Odnosi se i na one koji će stradati u bilo kojem vremenu – to je bilo ohrabrenje da kada stradaju za Hrista, već su obučeni u bele pobedničke haljine, i nebo ih prihvata kao pobednike i kao spašene.

3. Otkrivenje 20 jasno prikazuje događaje prilikom hiljadugodišnjice nakon Isusovog drugog dolaska. Tada je žig zveri već nametnut izgubljenim zlima, pa su oni na sotoninoj strani, i zbog toga osuđeni na smrt. Za njih jasno kaže da oni ostaju u grobovima za vreme hiljadugodišnjice, a ustaju po njenom isteku.

Dragan Mirković