Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

23    Rat   (Anonimni posetilac, 6.11.2001 10:42:16)

  rat-zasto?
Odgovor:

U prošlosti su ratovi uvek vođeni prvenstveno zato što su pojedini ratoborni i gramzivi vladari želeli da osvajaju tuđe posede, vlasništvo, bogatstva, zemlje, pokoravaju druge narode i zadovoljavaju svoju nezajažljivu težnju za vlašću. Postoje i ratovi borbe za oslobođenje od okupatora, mada je vrlo teško pronaći takve potpuno »čiste« motive. Obično je čak i takav jedan rat vođen uvek od strane neke organizacije koja želi da sruši postojeću vlast i sama dođe na vrh, pod devizom oslobađanja naroda i narodnih interesa. Rat ne može da funkcioniše bez masovnih ubistava, krvoprolića, mržnje, osvete i svega najgoreg. U ratu nema milosti, ljubavi i morala. To je vreme užasa i zla. Oni koji ga prouzrokuju nikada ne mogu imati ništa sa dobrom.

U Bibliji postoji jasan tekst o tome: »Otkuda ratovi i rasprave među vama? Ne otuda li, od slasti vaših, koje se bore u vašim udima? Želite i nemate; ubijate i zavidite i ne možete da dobijete; borite se i vojujete, i nemate, jer ne ištete. Ištete, i ne primate, jer zlo ištete, da u slastima svojim trošite.« Jakovljeva poslanica 4,1-3.

Drugi tekst govori o nastanku i uzročniku svih ratova – prvom ratu na nebu: »I posta rat na nebu. Mihailo i anđeli Njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njezini. I ne nadvladaše, i više im se ne nađe mesta na nebu. I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koji vara sav vasioni svet, i zbačena bi na zemlju i anđeli njezini zbačeni biše s njom.« Otkrivenje 12,7-9. Dakle, pokretač svih ratova, kako prvog u svemiru, tako i svih daljnjih je sam sotona.

Dragan Mirković