Spisak i pretraga ove kategorije Novi prilog u ovoj kategoriji Polazna strana

6    Danilo 7 i 8   (Iles , 11.9.2001 10:03:01)

  Da li je onaj mali rog , iz Danila 7. glave isti kao mali rog iz Danilove 8. glave?

Da li se mogu sabirati brojke iz 7. i 8. glave i na taj nacin doci do neke 1844 godine, gde se tvrdi da je tada poceo Bozji sud na nebu?Odgovor:

Ako pažljivo proučimo sedmo i osmo poglavlje Knjige proroka Danila i sve to sagledamo u istorijskom kontekstu ispunjenja, onda možemo sa sigurnošću kazati da se u te dve glave radi o istoj versko političkoj sili. I u jednoj i u drugoj viziji vidimo najpre politički i vojni Rim a iza toga nastavak delovanja verskog Rima.

U osmom poglavlju, stihovi 5-9, predskazuje se jedna vrlo bitna istorijska činjenica. Ovde nam je detaljnije otkriveno kako nastaje Rimsko carstvo. Ono nije nastalo kao prethodna tri, potpunom pobedom i uništenjem protivnika, nego iz trećeg carstva polako narasta četvrto. Znamo da je u istoriji tako i bilo. Rimljani nisu nikada uspeli da pobede Grke, ali je poznata u istoriji borba kod Pidne gde su Grci proglašeni pobednicima, ali uz tolike gubitke da su se na kraju potpuno sjedinili sa Rimljanima ("Pirova pobeda"). Oni su i dalje u svojim rukama zadržali zakonodavnu, kulturnu i prosvetnu vlast, ali su vojnu vlast prepustili Rimljanima. Zato nije čudo što za celo vreme postojanja Rimske imperije vidimo dominaciju grčkog jezika i grčke kulture. Učitelji skoro svih imperatora bili su Grci.

Ako uporedimo delovanje malog roga iz sedmog poglavlja sa onim iz osmog videćemo da je identično. Cilj napada su sam Bog, Njegov zakon i Njegovi sledbenici, što nam jasno otkriva da se radi o istoj versko političkoj sili.

Bogdan BibulovićU vezi drugog dela pitanja: ako mislite na numerologiju, to je podrucije koje je dosta diskutabilno kada je u pitanju tumacenje biblijskog teksta. Poznati su biblijski principi po kojima se tumace odredjena prorocanstva i izvestaji, istorijski podaci, zatim odredjene poruke upucene odredjenoj grupaciji ljudi za odredjeno vreme... Tako da se ne mogu sabirati odredjene brojke i iz toga izdvojiti tako znacajno prorocanstvo. Za pojasnjenje 1844. godine koja je poslednja godina u prorockoj numerologiji, mogu se naci potvrde i u drugim biblijskim knjigama kao sto je na primer Jezdra 4,5.6; 6,3... Tako kada se to usaglasi sa Danilom 7, 8, i 9. dolazi se do pomenute godine.

Zvezdan Raicevic